Home

Nieuws 219 x bekeken

WHO legt accent op resistentie door antibiotica

Geneve – Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt voor de gevolgen van toenemende antibioticaresistentie. Een van de oorzaken is het veelvuldig gebruik van antibiotica in de veehouderij, stelt directeur-generaal Margaret Chan op Wereldgezondheidsdag.

Chan stelt dat in sommige delen van de wereld meer dan de helft van de hoeveelheid (in kilo’s) antibiotica gebruikt wordt voor landbouwhuisdieren. ”Daarbij komt dat dierenartsen in sommige landen voor 40 procent van hun inkomen afhankelijk zijn van de verkoop van medicijnen, hetgeen niet helpt bij de beperking van het gebruik van antibiotica.”

Volgens Chan wordt het probleem nog vergroot door het gebruik van antibiotica die ook voor de mens van belang zijn. Zo is gebleken dat ziekteverwekkers die bij dieren resistent zijn geworden, kunnen worden over gedragen naar mensen.

Chan zegt dat nationale gezondheidsautoriteiten meer inzet moeten plegen op de strijd tegen antibioticaresistentie, onder meer voor de ontwikkeling van nieuwe manieren om ziekteverwekkers aan te pakken.

Nederland kent vooral de problematiek rond de resistente ziekenhuisbacterie. De problematiek doet zich ook voor bij de behandeling van onder meer tuberculose, malaria en geslachtsziekten.

Of registreer je om te kunnen reageren.