Home

Nieuws 196 x bekeken

Voorstel voor wereldgraanbank tegen speculatie

Den Haag - Er is een nieuwe wereldwijde organisatie nodig die een buffer vormt op de graanmarkt. Dat voorstel lanceert Joachim von Braun donderdag bij de Dick de Zeeuwlezing in Den Haag.

Joachim von Braun is directeur van het Center for Development Research en hoogleraar voor economische en technologische veranderingen aan de Universität Bonn. Hij was zeven jaar directeur van het International Food Policy Research Institute in Washington en geldt als een vooraanstaande deskundige op gebied van landbouw- en voedingseconomie.

Von Braun zegt dat de grote schommelingen in de prijzen van voedselgrondstoffen de armen het meest treft. Volgens Von Braun zijn de overmatige subsidies voor biobrandstoffen een belangrijke oorzaak voor de speculatie in voedingsgrondstoffen. Hij bepleit een moratorium op subsidies voor biobrandstoffen in Europa en de Verenigde staten.

Speculatie in voedingsmiddelen moet worden verminderd, bij voorbeeld door extra onderpand te vereisen.

Daarnaast stelt Von Braun voor een World Grain Reserve Bank op te richten, die de gereedschappen krijgt om de pieken in de prijsstijgingen op de graanmarkt te beperken. Volgens Von Braun is het hard nodig dat de rijkste industrielanden (G20) werk maken van hun belofte om meer geld te steken in investeringen in de landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.