Home

Nieuws 222 x bekeken 1 reactie

Volksgezondheid belangrijk punt diergezondheidsorganisaties

Arnhem - De internationale organisaties gericht op diergezondheid hebben veel aandacht voor de volksgezondheid in relatie tot dieren.

Dat bleek tijdens een internationaal symposium Epizone, over de rol van de wetenschap in de dierziektebestrijding.

Zowel de werelddiergezondheidsorganisatie OIE als de wereldvoedselorganisatie FAO van de VN en de Europese Commissie richten zich in hun beleid op de effecten van diergezondheid op de volksgezondheid. “We spreken hier over de bestrijding van dierziekten en de rol van de wetenschap hierin. Het is opvallend dat alle partijen hier de One Health, (diergezondheid en volksgezondheid als één gezondheid) zo hoog op de agenda hebben”, concludeert voorzitter Ludo Hellebrekers van de dierenartsenorganisatie KNMVD.

Vertegenwoordigers van de OIE, FAO en de Europese Commissie gaven uitleg over hun rol bij de dierziektebestrijding. Terwijl de OIE vooral gericht is op het verzamelen van informatie en de verspeiding daarvan, probeert de FAO de informatie te vertalen naar de beleidsmakers die keuzes moeten maken in de wijze waarop met dierziekten wordt omgegaan. De Europese Commissie is vooral gericht op het beleid op het gebied van dierziektebestrijding.

Kennisuitwisseling
De driehoek wetenschap, beleid en praktijk moet goed werken in de strijd tegen dierziekten. Dat zei Christianne Bruschke, Chief Veterinary Officer van het ministerie van landbouw op het congres. Bruschke benadrukt het uitwisselen van kennis en informatie van groot belang is om dierziekten op een juiste en zorgvuldige manier te bestrijden. ”Dat geldt niet alleen op nationaal niveau, maar ook op internationaal niveau.”

Bruschke benadrukte het belang van internationale netwerken zoals Epizone, waarin internationale wetenschappers op het gebied van dierziektebestrijding samen komen en kennis uitwisselen.

Eén reactie

  • politiek

    Volksgezondheid is een onderdeel wat totaal niet ,,leeft,, binnen de veehouderij en agro sector. Als berichten over volksgezondheid in 16 maanden ! slechts 3 keer gelezen worden is opmerkelijk. Het wordt ook nog niet eens gelezen door de belangenbehartigers veehouderij en agro sector !! ??. , als het slechts 3 maal is gelezen. In het streven naar een duurzame veehouderij acht men het ondergeschikt. Er is slechts 1 wet in de sector en dat zijn de euro,s. Het wordt je overigens ook kwalijk genomen binnen de sector als je je met voedselveiligheid en volksgezondheid bezig houdt. De driehoek wetenschap, beleid en praktijk om zo het gat te dichten naar een veilige diergezondheid en veilige volksgezondheid zal zo nog wel even duren. Een duurzame veehouderij dus ook. ( Vlees, eieren, melk)

Of registreer je om te kunnen reageren.