Home

Nieuws 169 x bekeken

'Voedselveiligheid sleutel tot wereldvrede'

Rome - Het terugdringen van honger is de sleutel tot wereldvrede. Dat heeft Franz Fischler gezegd in een interview met persbureau Reuters.

Fischler is oud-eurocommissaris voor landbouw en nu kandidaat voor de positie van directeur-generaal van wereldvoedselorganisatie FAO. Volgens Fischler is voedselveiligheid in veel landen steeds meer een issue van nationale veiligheid. De Oostenrijker wijst daarbij op de onlusten in de Arabische wereld die volgens specialisten tenminste deels aan sterk gestegen voedselprijzen te danken zijn. Volgens Fischler is het voor landen ook uit eigenbelang belangrijk het aantal hongerigen terug te dringen.

Nu is 13 procent van de wereldbevolking ondervoed. In het jaar 2000 was dat 14 procent. Toen is afgesproken de honger terug te dringen tot 7 procent. Eén procent minder hongerigen in 10 jaar tijd is wat Fischler betreft te weinig. Fischler zegt in het interview te willen werken aan het versterken van de FAO. De VN-organisatie liep de laatste jaren averij op door berichten dat met geld onzorgvoldig werd omgegaan.

Fischler is niet de enige kandidaat voor het leiden van de FAO. Het hoofd van de Zuid-Amerikaanse activiteiten van de FAO, José Graziano da Silva, is eveneens een belangrijke kandidaat, evenals de Spaanse oud-minister van buitenlandse zaken, Miguel Angel Moratinos. Ook de Indonesische wetenschapper Indroyono Soesilo, de Iraanse topdiplomat Mohammed Saeid Noori Naeini en de Irakese oud-minister voor water Abdoel Latif Rasheed hebben zich kandidaat gesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.