Home

Nieuws

Voedingsketen tegen verplichting herkomst op etiket

Brussel – Brancheorganisaties van alle schakels in de voedingsketen in Nederland spreken zich in een brief uit tegen dreigende nieuwe EU-etiketteringsvoorschriften. De brancheorganisaties, van LTO tot FNLI, zien geen heil in verplicht vermelden van het land van herkomst.

De organisaties zijn ook bang dat te veel voedingsstoffen op etiketten onduidelijkheid scheppen bij de consument.

De organisaties reageren op beleidsvoorstellen uit het Europarlement waarover op 19 april wordt gestemd. Op dit moment is de wetgeving zo dat een land van herkomst alleen moet worden vermeld als consumenten bij weglating misleid worden. Bij Parmezaanse kaas is bijvoorbeeld voor sommige consumenten relevant of deze in de Italiaanse plaats Parma is gemaakt.

De voorstellen gaan echter verder en willen dat de herkomst voortaan verplicht op alle producten vermeld gaat worden. Volgens de brancheorganisaties zegt het vermelden van het land van herkomst op zichzelf niets zegt over de kwaliteit van het betreffende voedsel. Het zegt ook niets over hoe veilig het voedsel is voor de gezondheid, of hoe duurzaam het is geproduceerd.

Daar komt voor de organisaties bij dat de voedingsketens erg complex zijn. Soms worden producten samengesteld uit ingrediënten uit diverse landen. Verplicht het land van herkomst vermelden is vaak onhaalbaar. Het leidt in de praktijk volgens de schrijvers tot vaak wisselende informatie op labels en een minder flexibele inkoop van grondstoffen.

Verplicht vermelden van de herkomst is bovendien volgens de brief in strijd met het EU-principe van vrije beweging voor goederen. Het kan immers gebruikt worden om de eigen productie te beschermen tegen buitenlandse concurrentie.

In de brandbrief spreken de partijen zich ook uit tegen ingewikkelde informatie over voedingsstoffen op labels.

Of registreer je om te kunnen reageren.