Home

Nieuws

Vleessector op achtergrond in discussie ritueel slachten

Doetinchem – Zowel de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) als de handel houdt zich op de achtergrond wat betreft de discussie over onverdoofd ritueel slachten.

Dat is opvallend, aangezien een verbod vergaande gevolgen kan hebben voor genoemde sectoren. ”Wat betreft de aantallen onverdoofd ritueel geslachte dieren (rood vlees) komen we niet boven de 1 procent”, aldus een woordvoerder van de COV. Het gaat volgens hem om een nichemarkt. Totdat er in Den Haag een beslissing is genomen wil hij er niet veel over zeggen. ”Laten we het niet groter maken dan het is.”

Ook vanuit de handel wordt er opvallend weinig op het rumoer in Den Haag gereageerd. Hoewel de COV over niet meer dan 1 procent spreekt, is waarschijnlijk dat het om meer dieren gaat. Moslims zijn veruit de belangrijkste afzetmarkt voor bijvoorbeeld schapenvlees. De vrees bestaat dat, mocht er een verbod komen, massaal overgeschakeld gaat worden op geïmporteerd vlees. Oneerlijke concurrentie ligt volgens handelaren op de loer.

Het blijkt in de praktijk moeilijk het totaal aantal dieren te noemen dat volgens de joodse (koosjer) of islamitische regels (halal) wordt geslacht. Waar de joodse gemeenschap met duidelijke cijfers komt, ongeveer 200 koeien en kalveren per maand, is niet duidelijk hoeveel dieren halal worden geslacht.

Wat de situatie onduidelijk maakt zijn de verschillende opvattingen over wat halal slachten is. Niet voor niets roept het Contactorgaan Moslims en Overheid op te komen tot een Europese halal-standaard, waarin de regels voor ritueel slachten uitvoerig worden beschreven. Als er een Europese standaard komt, kan dat grote gevolgen hebben voor Nederlandse slachterijen die nu aangeven halal te slachten. Belangrijk detail is of er volgens de meerderheid van de moslims halal geslacht kan worden met verdoving.

Of registreer je om te kunnen reageren.