Home

Nieuws

Verbod op rundertransport met dubbeldekkers

Den Haag – De minimale stahoogte voor slachtrunderen wordt verhoogd. Per 1 mei moeten volwassen slachtrunderen minimaal 25 centimeter boven de schofthoofte krijgen, in plaats van de huidige norm van 10 centimeter.

Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) bepaald. Hiermee wordt het vervoer van volwassen runderen met dubbeldekswagens onmogelijk. De norm van 25 centimeter is gebaseerd op onderzoek van de Wageningen UR, dat aantoont dat dieren tussen de 20 en 40 cm ruimte moeten hebben om niet gehinderd te worden in hun natuurlijke beweging.

Bleker vraagt de diertransportsector voor de zomer met een plan van aanpak te komen om de transportcondities te verbeteren. Bleker legt daarmee een motie van de Partij voor de Dieren, waarin wordt gevraagd om de controle op veetransporten en slachthuizen niet meer aan de sector over te laten, maar geheel in overheidshanden te nemen, naast zich neer. ”In de motie wordt verondersteld dat de controle op diertransporten aan de sector wordt overgelaten. Dat is niet juist.

De overheid is en blijft eindverantwoordelijk”, schrijft Bleker in een brief aan de Kamer. Hij vindt dat private kwaliteitssystemen passen in het streven om de eigen verantwoordelijkheid van de sector te verstreken. Het invoeren van GPS, ook voor binnenlandse transporten, is daarbij volgens Bleker een goed hulpmiddel.

”Met het ketenbreed integraal kwaliteitssysteem voor diertransport en dierziektenpreventie QLL is recent nog een goede stap vooruit gezet. Voor het eerst is er één systeem voor de gehele diertransportsector. Dit biedt mogelijkheden voor zelfregulering door de hele keten en voor verschillende sectoren”, vindt Bleker. Thieme is het hier niet mee eens en wil een spoeddebat over de controle op veetransporten.

Het Productschap Vee en Vlees reageerde in januari zeer teleurgesteld op de aangenomen motie van Thieme, net nadat het nieuwe kwaliteitssysteem was ingesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.