Home

Nieuws 240 x bekeken

Vakbonden zien ruimte voor inzet werklozen

Utrecht – De vakbonden CNV en FNV zien voldoende ruimte om werkloze Nederlanders in de tuinbouw aan het werk te krijgen als opvulling van het gat dat onstaat als Roemenen en Bulgaren geen werkvergunning meer krijgen.

De werknemersorganisaties voorzien geen problemen naar aanleiding van de plannen van minister Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), die per 1 juli alleen nog bij hoge uitzondering werkvergunningen wil verschaffen aan arbeidsmigranten.

Vakvereniging CNV wil praten met werkgevers over inpassing van werkloze Nederlanders in de tuinbouw. ”We moeten daarvoor kijken naar creatieve mogelijkheden”, zegt CNV-bestuurder Jaap Bosma. Het CNV heeft weliswaar nog geen concrete plannen, maar denkt dat er speciale dienstverbanden voor werkzoekenden op te stellen zijn.

Ook FNV-bestuurder, Wim Baltussen, denkt dat het een logische stap is van de minister om een beroep te doen op de 500.000 Nederlandse werklozen. Hij gelooft dat de tuinbouw zelf het probleem van afhankelijkheid van goedkope arbeidskrachten gecreëerd heeft door de lonen laag en het werk onaantrekkelijk te houden.

”In de tuinbouw ligt het beginnend loon op het niveau van wettelijk minimum loon. Daar kun je moeilijk van leven. Bovendien geldt vaak een flexibiliteitseis, waarbij veel van mensen gevraagd. Als mensen een beetje normale eisen stellen, bijvoorbeeld regelmatige werktijden, worden ze vaak niet aangenomen.” Volgens Baltussen is de sector aan zet om te zorgen dat het werk weer aantrekkelijk wordt.

agd.media

Of registreer je om te kunnen reageren.