Home

Nieuws

VVD vreest voor gebrek aan seizoensarbeiders

Den Haag – De VVD vreest dat tuinders in problemen komen met hun oogst, omdat uitkeringsinstituut en arbeidsbemiddelaar UWV minder makkelijk werkvergunningen verstrekt voor bijvoorbeeld Roemeense seizoensarbeiders. Tweede Kamerlid Malik Azmani van de regeringspartij vindt het een schande dat het maar niet lukt om mensen met een uitkering in te zetten voor seizoensarbeid.

De VVD’er heeft hierover donderdag opheldering gevraagd bij minister Henk Kamp (Sociale Zaken). Azmani benadrukt het volledig met zijn partijgenoot Kamp eens te zijn dat eerst mensen met een uitkering aan de slag moeten. Maar volgens hem wijst alles erop dat het strengere beleid bij het verstrekken van werkvergunningen niet goed is voorbereid. ,,Het mag niet zo zijn dat tuinders juist in de piektijd van de oogst er opeens mee worden geconfronteerd’’, aldus Azmani.

Het VVD-Kamerlid wijst erop dat al sinds jaar en dag boom- en aardbeienkwekers in Brabant werken met een vaste groep ervaren Roemeense krachten. De kwekers klagen dat het lastig is om in Nederland geschikte mensen te vinden voor het gespecialiseerde en vaak ook fysiek zware werk.

Azmani noemt bijvoorbeeld een aardbeienkwekerij die 53 vacatures indiende bij het UWV en daarvoor dertien kandidaten kreeg. Maar één persoon zou hebben gereageerd. De VVD’er wil dat de andere twaalf werklozen worden gekort op de uitkering. ,,Iemand die weigert zijn handen uit de mouwen te steken, moet daarvan ook de wrange vruchten plukken.’’

Volgens een woordvoerder van het UWV is het beleid om het aantal werkvergunningen voor buitenlanders zo laag mogelijk te houden niet nieuw. Voor een dergelijke vergunning geldt al jaren dat een werkgever eerst moet aantonen dat hij zijn best heeft gedaan mensen in Nederland te vinden. Ook moet hij hebben gekeken binnen de Europese Unie, waar vrij verkeer geldt. Voor inwoners van Roemenië en Bulgarije, die sinds 2007 EU-lid zijn, is nog wel een werkvergunning nodig.

Alleen nieuw is volgens de UWV-woordvoerder dat een aantal uitzendbureaus heeft aangegeven Nederlanders en Polen te kunnen leveren voor het seizoenswerk in de land- en tuinbouw. Volgens hem is een aantal werkgevers daarvan geschrokken, omdat ze in de loop der jaren gewend waren geraakt dat ze voor een vaste groep Roemenen vergunningen kregen.

Of registreer je om te kunnen reageren.