Home

Nieuws 228 x bekeken

VS verlaagt mogelijk directe betalingen aan boeren

Washington - Het budgetcomité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil snijden in de directe betalingen aan boeren.

De VS betalen nu 5 miljard dollar (3,5 miljard euro) per jaar aan agrariërs. Het geld wordt aan agrariërs toebedeeld op basis van productie in het verleden. Volgens het budgetcomité zijn betalingen aan boeren zonder dat er verplichtingen aan verbonden zijn, of boeren aantoonbaar noden hebben, niet meer van deze tijd. Het budgetcomité wil de jaarlijkse directe betalingen meer dan halveren, zodat de Federale overheid jaarlijks 3 miljard dollar kan besparen.

Het voorstel is onderdeel van een veel groter plan dat is opgesteld onder de auspiciën van de Republikeinse politicus Paul Ryan uit Wisconsin. Volgens Ryan verdienden Amerikaanse boeren in de geschiedenis nimmer zoveel als nu. De graan, suiker en sojaprijzen liggen allen dichtbij historische topniveaus. De nieuwe regeling kan pas ingaan vanaf 2012, omdat dan een nieuwe landbouwwet wordt aangenomen.

De directe betalingen zijn sinds 1996 onderdeel is van het federale budget. De Republikeinse senator uit Oklahoma, Frank Lucas, is voorzitter van de landbouwcommissie van de Senaat. Volgens Lucas is het maar zeer de vraag of de ideeën van Ryan worden meegenomen bij het schrijven van een nieuwe wet.

Ryan wil dat de VS de komende 10 jaar de federale uitgaven terugdringen met 30 triljoen dollar (7 triljoen euro). De VS kennen een groot begrotingstekort en hebben een relatief hoge staatsschuld.

Of registreer je om te kunnen reageren.