Home

Nieuws 311 x bekeken

'VS heeft Russische aanwezigheid WTO nodig'

Washington – De Russische toetreding tot de WTO is voordelig voor de VS.

Toetreding moet niet worden begrepen als een cadeautje voor Moskou. Dat heeft Michael McFaul, specialist internationale betrekkingen bij het Witte Huis gezegd, aldus persbureau Reuters.

In de VS bestaat volgens McFaul onterecht veel weerstand tegen Russische toetreding. De VS zouden de export op Rusland kunnen doen verdubbelen tot zo’n 12 miljard euro. Andersom zouden de Russen een veel kleiner bedrag kunnen bijboeken. Rusland wordt bovendien verplicht zich aan internationale handelsspelregels te houden, aldus McFaul. Een graanexportverbod zoals Rusland deze vorig jaar na een misoogst instelde, is binnen de WTO niet onmogelijk maar wel veel lastiger te realiseren.

De Russische toetredingsprocedure duurt nu 18 jaar. Volgens WTO-topman Pascal Lamy ligt Rusland op koers nog dit jaar toe te treden. Rusland groeide de laatste jaren uit tot een agrarische grootmacht en geldt als de grootste economie nog buiten de WTO. Als de toetreding dit jaar niet lukt, wordt het mogelijk complex. De Amerikaanse verkiezingen zijn in 2012 en mogelijk wil een nieuwe regering afspraken tussen de VS en Rusland in het kader van WTO-toetreding deels opnieuw uitonderhandelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.