Home

Nieuws

VS dichtbij handelsverdragen met Zuid-Korea, Panama en Colombia

Washington – Terwijl een nieuw WTO-verdrag steeds verder weg lijkt, is de VS dichtbij het sluiten van bilaterale handelsverdragen met Zuid-Korea, Colombia en Panama.

Boerenorganisaties verwelkomen de deals, die de Amerikaanse landbouw miljarden kan opleveren. Volgens handelsvertegenwoordiger Ron Kirk kunnen de deals nog in 2011 door het Congres geloodst worden.

Het Amerikaans-Zuid-Koreaanse verdrag is voor de landbouw in de VS het meest belangrijk. Naar verwachting wordt het verdrag, al vier jaar geleden opgesteld, in mei ter stemming gestuurd naar het Congres. Deze moet binnen 90 dagen fiat verlenen. De VS loopt daarmee niet erg ver achter bij de Europese Unie, dat eerder een verdrag sloot dat op 1 juli dit jaar ingaat.

Zuid-Korea kent één van de meest beschermde agrarische markten ter wereld en de Amerikaanse landbouwlobby was bang een achterstand op de EU op te lopen. Het gemiddelde importtarief op landbouwproducten is in Zuid-Korea 49 procent. Bij bepaalde ”gevoelige” producten is het tarief meer dan 100 procent. Zuid-Korea is met 49 miljoen inwoners met een inkomen vergelijkbaar met Spanje in potentie een grote markt.

Volgens het verdrag wordt zeker 3 miljard aan landbouwexporten volledig ”tariefvrij”. Dat is meer dan de helft van de complete exportstroom van de Amerikaanse landbouw naar Zuid-Korea. Het betreft tarwe, voermaïs, soja, huiden en katoen, maar ook producten als sinaasappelsap, diverse wijnen, Tennessee Whiskey en frites.

De meeste overblijvende tarieven en quota worden in de komende tien jaar afgebouwd. Zonnebloemzaad, limoenen en avocados kunnen binnen twee jaar tariefvrij naar Zuid-Korea. Andersom kan Zuid-Korea meer vis exporteren naar de VS, maar dit volume is zeer klein. Zuid-Korea krijgt wel meer ruimte auto’s en computers te exporteren.

De VS en Panama namen deze week ook een belangrijke obstakel voor een verdrag weg, Het betreft wetgeving over het vrijgeven van belastinggegevens. Een verdrag werd bemoeilijkt omdat Panama volgens de VS door een soort belastingparadijs is voor discutabele ondernemers. Een deal is belangrijk want nu hebben Panamese leveranciers vrije toegang tot de Amerikaanse markt terwijl andersom importtarieven en quota gelden.

Panama is met 3,4 miljoen mensen aanzienlijk kleiner als Zuid-Korea, maar boerenorganisaties zien met name varkensvleesproducenten toch profiteren. Wat Colombia betreft denkt de nationale organisatie voor tarwetelers (NAWG) dat een verdrag de Amerikaanse exporteurs van tarwe circa 100 miljoen dollar kan opleveren.

Voor de deal konden zij nauwelijks concurreren met lidstaten van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur, waartoe onder meer Brazilië en Argentinië behoren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.