Home

Nieuws

Unilever blijft palmolie kopen van IOI

Kuala Lumpur – Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever blijft palmolie kopen van het Maleisische palmoliebedrijf IOI. Dat zei Jan Kees Vis, directeur duurzame landbouw van Unilever, donderdag tegen persbureau Reuters.

Eerder deze week schortte de ronde tafel voor duurzame palmolie (RSPO) het verstrekken van duurzaamheidscertificaten aan IOI op. Deze beslissing volgde op een klacht over IOI die verschillende internationale milieuorganisaties, waaronder het Nederlandse Milieudefensie, indienden bij certificeringsorganisaties. Het bedrijf zou zich volgens hen schuldig maken aan het schenden van mensenrechten en milieunormen.

”IOI kan de olie van locaties die in het verleden een certificaat hebben gekregen nog verhandelen”, aldus Vis, die tevens voorzitter is van de RSPO. ”Alleen nieuwe certificaties worden uitgesteld.”

Een woordvoerder van Unilever liet wel weten dat het concern verwacht dat IOI volledig aan de klachten van de RSPO tegemoetkomt. Als dat niet zo blijkt te zijn, zal Unilever ”zijn positie herzien”.

Uit gegevens van RSPO blijkt dat IOI vier gecertificeerde locaties heeft. Bij drie locaties was het certificeringsproces bezig en vijf andere locaties zouden eind dit jaar onderzocht worden.

”Een bedrijf dat op een paar locaties mooi weer speelt maar zich elders op grote schaal schuldig maakt aan het schenden van mensenrechten en milieunormen en wetgeving aan zijn laars lapt kun je niet als duurzaam erkennen”, aldus Geert Ritsema van Milieudefensie vorige maand.

Of registreer je om te kunnen reageren.