Home

Nieuws 706 x bekeken

UWV start project 'Boer zoekt medewerker'

Steenbergen - UWV Werkbedrijf start deze week het project 'Boer zoekt medewerker', waarbij werkzoekenden kennis maken met het agrarische bedrijf.

Met name in het middenkader van de glastuinbouw is volgens UWV Werkbedrijf een schrijnend gebrek aan personeel. Het betreft functies als teeltbegeleiding, klimaatbeheersing en het aansturen van uitvoerend personeel. Volgens André Vreugdenhil van het servicepunt agribusiness van UWV Werkbedrijf, hebben veel werkzoekenden een volstrekt verkeerd beeld bij werken in de agrarische sector. "Men denkt dat het heel hard werken is in een vieze omgeving met je voeten in de blubber. Werk waarbij je voortdurend moet bukken en je lichaam sloopt."

De sprong vooruit die veel bedrijven in technologisch opzicht hebben gemaakt, is volgens Vreugdenhil goeddeels aan de burgers voorbijgegaan. "Door mensen op de bedrijven te brengen zien ze dat zaken zijn veranderd. Het is een grote, internationaal-georiënteerde en door technologie gedreven sector. Er is een wereld te winnen door gewoon inzichtelijk te maken wat er gebeurd."

Monden vielen volgens Vreugdenhil van verbazing open bij een bezoek aan de 42 hectare grote paprikakwekerij 4Evergreen in het West-Brabantse Steenbergen. Het bedrijf teelt 12 hectare belicht, dus het hele jaar door, en werkt met WKK. Er worden gele, groene en rode paprika’s geteeld voor onder andere de VS.

Ook het beeld dat werken voor een boer of tuinder maar tijdelijk is, klopt volgens Vreugdenhil niet. "Met name in de glastuinbouw wordt heus niet alleen met seizoensarbeid gewerkt. Vaak wordt jaarrond geteeld en daarvoor is personeel nodig. Het beeld dat de tuinders alleen Polen willen klopt ook niet. De gemiddelde Nederlandse teler wil veel liever iemand die goed Nederlands spreekt en de cultuur begrijpt."

UWV Werkbedrijf organiseert naast bedrijfsbezoeken ook banenmarkten. Op zaterdag 9 april opent bijvoorbeeld staatssecretaris voor landbouw Henk Bleker in het Groningse Midwolda bijvoorbeeld een grote banenbeurs.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.