Home

Nieuws

'Tweehonderd bedrijven in problemen door plannen Kamp'

Den Haag - Naar schatting tweehonderd tuinbouwbedrijven komen in de problemen als minister Kamp zijn plannen met tewerkstellingsvergunningen doorvoert.

Dat is de inschatting van LTO. De belangenorganisatie is naar eigen zeggen ‘flink kwaad’ over het de aangekondigde verscherping van het overheidsbeleid op het gebied van het tewerkstellen van Bulgaren en Roemenen.

Volgens LTO zijn er zeker tweehonderd tuinbouwbedrijven die gebruik maken van de mogelijkheid om de niet-Europese werknemers als seizoensarbeider te werk te stellen, bijvoorbeeld bij het planten van bomen of oogsten van aardbeien. Het rendabiliteitsverlies kan oplopen tot 30 procent, vreest de belangenorganisatie.

Minister Kamp wil dat er meer gebruik gemaakt wordt van het grote bestand van Nederlandse werklozen. LTO erkent dat er voldoende aantallen aanwezig zijn, maar dat de mensen die willen en kunnen en gemotiveerd zijn op één hand te tellen zijn.

”We willen voorkomen dat onze ondernemers een maatschappelijk probleem over de heg gedonderd krijgen”, aldus woordvoerder Gerard van der Grind van LTO.

De alternatieven zijn mager, denkt Van der Grind. ”We gaan nog een keer kijken wat de uitzendbureau’s ons kunnen bieden, misschien kunnen we mensen langer laten werken. Maar dat zijn geen oplossingen die een schoonheidsprijs verdienen.”

LTO hoopt dat de politiek op korte termijn met een realistischer plan komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.