Home

Nieuws

Tulpen krijgen het voor de kiezen

Lisse - Het is een extreem seizoen, met name ook voor bloembollen en bolbloemen. Wat de tulpen betreft kan worden gesteld dat het seizoen voor de ondernemers met een nare nasmaak zal eindigen, want de prijsontwikkeling in dramatisch.

Prijzen die minder zijn dan 7 cent per steel komt vaker wel dan niet voor. Het (te) grote aanbod, maar ook het weer, speelt een rol bij die ontwikkeling. Dat er desondanks door veel ondernemers nog steeds mensen de percelen op worden gestuurd om tulpen te snijden, geeft aan dat men elke cent die er is te halen ook wil halen.

De laatste tulpen van buiten hebben door de hitte het flink voor de kiezen gekregen. Niet zelden heeft dat tot gevolg dat de producten te weinig vocht bij zich dragen met tot gevolg dat ze bij de consument in de vaas niet verder komen dan het knopstadium en het daarna laten afweten. Een gevaarlijke situatie, want een consument met die ervaring zal niet snel opnieuw een bos tulpen kopen.

Wat de bollen betreft is er totaal nog geen inzicht over de mogelijke effecten van het extreme weer op de groei-ontwikkeling. Men houdt dan ook het hart vast, maar nu al wordt wel rekening gehouden met de kans dat de oogst flink kan tegenvallen.

En dat het extreem is blijkt ook wel uit het feit dat er hyacintenkwekers zijn die zijn overgegaan tot het beregenen van de hyacinten om de groei vast te houden. Een fenomeen waarvan ook oudere vakgenoten zeggen dit nog nooit eerder meegemaakt te hebben.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.