Home

Nieuws 194 x bekeken

Trekkerverkoop trekt eerste kwartaal sterk aan

Nieuwegein - De trekkerverkoop is in de eerste twee maanden van 2011 behoorlijk gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Bij eerdere jaren blijft de verkoop nog wel duidelijk achter. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie Agrotechniek, de brancheorganisatie voor machinebouwers- en importeurs. Tot en met februari zijn 443 landbouw- en smalspoortrekkers bij klanten afgeleverd. Dat is 27,6 procent meer dan in 2010. In 2009 werden echter 554 machines afgeleverd en in 2008 en 2007 respectievelijk 6.712 en 594 machines. Van compleet herstel is dus nog geen sprake. Deze wordt door de Federatie ook dit jaar nog niet verwacht, ondanks vrij hoge prijzen voor onder andere melk en granen.

Bij de compacttrekkers is zelfs nog een verdere daling van het aantal afgeleverde trekkers te zien. Tot en met februari zijn 75 compacttrekkers afgeleverd, tegen 89 in 2010. In de drie voorgaande jaren werden 132, 154 en 101 compacttrekkers in het eerste kwartaal geleverd. De machines gaan voor het grootste deel naar grondverzetbedrijven en gemeenten.

De marktaandelen worden vanwege mededingingsregels altijd met een jaar vertraging bekend gemaakt. Uit de cijfers blijkt dat John Deere in 2010 een zeer slechte start van het kalenderjaar kende. Er werden 37 machines afgeleverd, tegen 111 een jaar eerder en bijna 200 machines in 2008. In 2010 besloot John Deere afscheid te nemen van importeur Louis Nagel in Nijmegen.

Fendt zag in de eerste twee maanden van 2010 het aantal machines dalen van 139 tot 99, maar bleef daarmee wel marktleider. Case-IH/Steyr nam van John Deere de tweede positie over met een afgeleverd volume van 55 machines. Een jaar eerder leverde Case-IH/Steyr nog 35 machines af. Massey Ferguson volgt op de vierde plaats met 467 afgeleverde machines.

Of registreer je om te kunnen reageren.