Home

Nieuws 442 x bekeken

Topteam: tuinbouw moet internationaliseren

Den Haag – De Nederlandse tuinbouw moet verder internationaliseren en dwarsverbanden leggen naar de andere acht economische topsectoren. Anders grijpen we naast de anderhalf miljard die het kabinet klaar heeft liggen voor het stimuleren van vernieuwend economisch beleid.

Dat zegt Timo Huges, voorzitter van het Topteam Tuinbouw en Uitgangsmaterialen. Huges en zijn team hebben vorige week en gisteren in twee sessies de ideeën van in totaal zo’n tweehonderd tuinbouwvoormannen en –vrouwen aangehoord en opgetekend. Tot en met 6 mei kan nog per mail inbreng worden geleverd aan het Topteam. Tussen nu en 16 juni maakt het Topteam Tuinbouw daarvan een advies aan minister Verhagen van ELI.

Het advies dat de sector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen geeft, concurreert met de adviezen van de andere acht topsectoren. ”We weten dat er bezuinigd moet worden en dat het dus niet meer wordt dan die anderhalf miljard”, zegt Topteam-voorzitter Timo Huges, algemeen directeur van bloemenveiling FloraHolland. ”Een deel van dat geld is ook al bestemd. We moeten dit vooral zien als een eenmalige kans om onze sector neer te zetten zoals we nu zijn en zoals we in 2020 willen zijn. ”

Ook gaf Huges de noodzaak aan van een goede heffingssystematiek. Naast het geld van de overheid, moeten de tuinbouwbedrijven zelf een even groot bedrag neerleggen. ”De overheid wil kassa zien. Dus moet de sector een antwoord hebben op de vraag: hoe gaan we met de pet rond?”

Of registreer je om te kunnen reageren.