Home

Nieuws

Topigs koppelt genoomselectie aan Pigbase

Vught – Topigs gaat de technologie van genoom selectie koppelen aan Pigbase, de databank met fenotypische informatie van 23 miljoen varkens.

Topigs verwacht met deze combinatie snelle genetische vooruitgang te kunnen boeken. Volgens een woordvoerder van Topigs biedt de combinatie het voordeel fenotypische eigenschappen te kunnen koppelen aan bepaalde genen. Hierdoor kunnen de mogelijkheden van genoomselectie beter worden benut, omdat eerder duidelijk is welk gen of genen invloed hebben op een bepaalde fenotypische eigenschap.

De Pigbase databank bevat fenotypische informatie van 23 miljoen varkens. Zo wordt jaarlijks van een half miljoen biggen het geboortegewicht bepaald. Ook worden van meer dan 20.000 fokvarkens voeropnames bepaald en worden jaarlijks de uitsnijgegevens van zo’n 3.500 karkassen opgeslagen. Ook worden verscheidene groeigegevens, spekdiktemetingen, vruchtbaarheidsgegevens en worpgegevens verzameld en opgeslagen.

Topigs is naar eigen zeggen met de nu voorgenomen koppeling tussen genoomselectie en database één van de voorlopers in de wereld op dit terrein. De organisatie wil de komende jaren enkele miljoenen euro’s investeren in genoomselectie en zo de voordelen van deze nieuwe techniek zoveel mogelijk benutten.

Of registreer je om te kunnen reageren.