Home

Nieuws 166 x bekeken

Tewerkstellingsvergunningen per 1 juli vrijwel nihil

Etten-Leur – Als het aan het kabinet ligt, zullen per 1 juli alleen nog in hele hoge uitzonderingsgevallen tewerkstellingsvergunningen worden verleend voor Roemeense en Bulgaarse arbeidskrachten.

Tot 1 juli wordt een beleid van coulance gevoerd, maar wat dat precies inhoudt, is nog niet duidelijk. Dat bleek maandagavond op een bijeenkomst van ZLTO in Etten-Leur, bezocht door zo’n tweehonderd telers.

De emoties liepen tijdens de discussie over het nieuwe beleid en de prestaties van het UWV in de afgelopen jaren hoog op, maar uit het maandagmiddag gevoerde overleg tussen een delegatie van ZLTO en LTO en een delegatie van het Ministerie van Sociale Zaken konden Peter van Heumen en Frank de Wijs van ZLTO geen andere conclusie trekken dan dat het Ministerie boomkwekers en aardbeitelers in West-Brabant min of meer voor een voldongen feit stelt met nog nauwelijks onderhandelingsruimte.

Veel van deze bedrijven hebben in de loop van de afgelopen tien jaar een vaste groep van gewaardeerde Roemeense arbeidskrachten opgebouwd die nu ineens niet meer mogen komen werken en de alternatieven om te werken met uitzendkrachten, werklozen of Poolse arbeidskrachten lijken zeker op de korte termijn weinig soelaas te bieden, omdat de benodigde kennis voor het te verrichten plant- en oogstwerk ontbreekt.

De bestuurders van ZLTO en ook beleidsmedewerker arbeid en sociale zaken van LTO Gerard van de Grind, trokken aan het einde van de avond de conclusie dat het toch belangrijk is om met het ministerie en de politiek in gesprek te blijven, de ontstane problemen nogmaals – maar nu via regionale politieke afdelingen van met name de VVD – onder de aandacht te brengen en dat een positieve, meedenkende houding nog de meeste kans biedt op enig succes.

”We zullen blijven knokken om een vaste kern van Roemenen te kunnen behouden, maar het zal heel moeilijk worden met het beleid van dit kabinet. En er moet snel iets geregeld worden, want het is eigenlijk al vijf over twaalf als het om de uit te voeren werkzaamheden gaat.”

Of registreer je om te kunnen reageren.