Home

Nieuws

Stappenplan voor klimaatafspraken

Bangkok - De tussentijdse VN-klimaatvergadering is de afgelopen dagen in de Thaise hoofdstad Bangkok niet vlekkeloos verlopen, maar toch is het gelukt om wat afspraken te maken.Afgevaardigden van bijna tweehonderd landen stelden een stappenplan op om goed voorbereid af te kunnen reizen naar de jaarlijkse klimaattop, die in december in het Zuid-Afrikaanse Durban zal plaatsvinden.

De eerste paar dagen werd vooral veel gesteggeld. Arme landen eisten meer daadkracht van rijke landen. Die moeten bekendmaken hoeveel broeikasgassen zij minder gaan uitstoten. Rijke landen beschuldigden de arme landen ervan de afspraken te willen terugdraaien, die afgelopen december in het Mexicaanse Cancún zijn gemaakt.

De nasmaak van de vergadering in Bangkok is voor velen dan ook wrang. "Goddank dat we in elk geval een agenda hebben opgesteld. Het is jammer dat dit zolang moest duren. Wat voorspelt dat wel niet voor de rest van het jaar?", aldus Tosi Mpanu Mpanu, voorzitter van de Afrikaanse landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.