Home

Nieuws 187 x bekeken

Solvay wil Rhodia inlijven

Brussel - Het Belgische chemieconcern Solvay, dat onder meer gewasbeschermingsmiddelen produceert, wil het Franse Rhodia inlijven.

Dat maakten de twee bedrijven maandag bekend. De raad van bestuur van Rhodia steunt het overnamebod.

Solvay biedt 31,60 euro per aandeel Rhodia in contanten. Daarmee waardeert Solvay het bedrijf op een totaalwaarde van 3,4 miljard euro. De overnameprijs bevat een premie van 50 procent op de slotkoers van het aandeel Rhodia van vrijdag.

Na de overname ontstaat een nieuw bedrijf met een jaaromzet van 12 miljard euro en een terugkerend bedrijfsresultaat (rebitda) van 1,9 miljard euro. Het nieuwe bedrijf behaalt 40 procent van zijn omzet uit zogeheten opkomende markten. Rhodia zal direct bijdragen aan de (winst)resultaten, aldus de twee bedrijven.

Solvay betaalt de overname uit eigen kasmiddelen en gaf aan dat de financiële stuctuur van het bedrijf conservatief en solide zal blijven. ,,De creatie van de nieuwe groep zal de gezamenlijke ambitie versnellen om een grote mondiale chemiegroep uit te bouwen met een resolute toewijding voor duurzame ontwikkeling'', aldus de bedrijven.

Solvay verwacht dat de overname 250 miljoen euro aan kostensynergieën zal opleveren over drie jaar. Een ingrijpende herstructurering wordt niet verwacht.

De huidige algemeen directeur van Rhodia, Jean-Pierre Clamadieu, zal toetreden tot het uitvoerend bestuur van Solvay. Het is de bedoeling dat hij de huidige topman van Solvay, Christian Jourquin, op termijn zal opvolgen.

Solvay verwacht het bod eind augustus af te ronden.

Of registreer je om te kunnen reageren.