Home

Nieuws 252 x bekeken

'Sector moet besluiten over appelveredeling'

Wageningen – De fruitsector moet besluiten of het de appelveredelingsactiviteiten van Plant Research International (PRI) wil overnemen.

Richard Visser, verantwoordelijk hoogleraar plantenveredeling van de WUR wil daarnaast over nieuwe licentiemodellen praten, bijvoorbeeld per kilo. Circa vijf jaar geleden kwam PRI overeen te werken aan het overdragen van de appelactiviteiten naar Springquest, het beoogde veredelingsbedrijf van Inova Fruit en de fruitsector. Daar is het tot dusver niet van gekomen. Nu wil Visser vaart zetten achter het onderbrengen van de appelveredelingsactiviteiten van het DLO onderdeel Plant Research International van Wageningen Universiteit & Research Center.

"De veredeling van fruit zat tot de 80'er jaren van de vorige eeuw in een luxe situatie. De overheid stopte veel geld in veredeling van appels en peren. Maar dat is al jarenlang niet meer het geval en PRI heeft dat geruime tijd zelf gedaan, maar met verandering van taken en gewijzigde financiering wordt dat steeds lastiger. De vraag is nu of je als Nederland een rol wilt blijven spelen in het maken van nieuwe rassen."

Door vergrijzing van het veredelingspersoneel is haast geboden om de praktische kennis over te dragen, stelt Visser. Hij ziet kansen voor samenwerkingsmodellen waarin het WUR-onderdeel participeert met een of meerdere partners.

WUR Plantenveredeling nam al jaren geleden het besluit dat praktische veredelingsactiviteiten niet tot de kernactiviteiten behoren en stootte andere veredelingsactiviteiten af. Bij de appel veredelingstak hoort de pijplijn met appelrassen die in ontwikkeling zijn, maar niet bestaande rassen als Elstar of Sanana. Om de verdiencapaciteit te vergroten denkt Visser na over licentiesystemen. Zo kan de verdiencapaciteit omhoog door licentierechten te wijzigen. Een van de mogelijkheden is betaling van rechten per kilo product die telers plukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.