Home

Nieuws 1 reactie

'Schade nertsenhouders hoger dan compensatiebedrag'

Den Haag - De schade voor nertsenhouders bij een verbod op de pelsdierhouderij bedraagt tussen de 52 en 148 miljoen euro, schrijft staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.

Daarnaast is er nog sprake van een financieel risico van 34 miljoen. De onkosten voor bedrijven zijn daarmee veel hoger dan het bedrag dat eventueel voor compensatie wordt aangeboden. Initiatiefnemers SP en PvdA willen hiervoor 28 miljoen euro reserveren.

Dit zogenoemde flankerende beleid is opgenomen in een amendement op het wetsvoorstel dat een verbod per 2024 moet regelen. Vannacht stemt de Tweede Kamer over dit amendement. Als dit wordt aangenomen, is de Senaat aan zet.

Bleker benadrukt in zijn brief dat zijn berekening, gebaseerd op LEI-cijfers, gepaard gaat met grote onzekerheden. Hij weet niet of het Rijk gehouden is tot het betalen van schadevergoedingen. In elk geval zal niet alle schade die voortvloeit uit het wetsvoorstel onevenredig zijn, aldus de staatssecretaris.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Zou beter zijn dat de Kamerleden eerst een werk bezoek brengen,. in landen die dan de produktie overnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.