Home

Nieuws 384 x bekeken 22 reacties

Schade door zomerganzen groeit explosief

Doetinchem - De uitgekeerde schadevergoedingen voor schade die zomerganzen aanrichten is sinds 2005 meer dan verviervoudigd.

Uit het jaarverslag van het Faunafonds blijkt het schadebedrag in 2009 al gestegen is naar ruim 1,4 miljoen euro In 2005 was dat nog 390.000 euro. De voorlopige cijfers over 2010 – het jaarverslag 2010 is nog niet goedgekeurd – wijzen erop dat daar nog eens zo’n 400.000 euro bovenop komt.

Overigens is de werkelijke schade nog veel groter omdat niet alle schade geclaimd wordt en omdat een deel van de schade die wordt toegerekend aan de overwinterende ganzen feitelijk op het conto van de zomerganzen staat. Volgens Adriaan Guldemond (CLM) is zeker tot 20 procent van de winterganzenschade voor rekening van zomerganzen.

”De kosten rijzen de pan uit, het water staat ons aan de lippen”, zegt Henk Revoort, secretaris van het Faunafonds, ”het wordt tijd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt.” Revoort denkt aan een combinatie van maatregelen zoals afschieten, verjagen, broedgebieden onaantrekkelijk maken en rasters zetten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Helemaal gelijk antie, niks meer afschieten, niks vangen, en over 4 jaar 200 miljoen aan schade uitkeren. Levensgevaarlijk voor de vliegveiligheid, maar dat doet er niet toe. Ernstige milieuvervuiling op het land en in het water, maar we moeten er vooral niks aan doen, we moeten genieten van de schitterende beestjes. Denk zelf dat de nederlandse bevolking daar geen cent voor over heeft, maar liever 2x per jaar met vliegvakantie gaat.

 • no-profile-image

  Weer gaan ze terug komen op maatregelen die compleet waanzinnig zijn . Gewoon afschieten die ganzen en terug brengen tot redelijke aantallen. Is weer een door de zgn natuur clubjes mislukt project net als alles waar ze voor pleiten en gedaan krijgen

 • no-profile-image

  Hee Antiejacht heb je nog meer goede oplossingen ???

 • no-profile-image

  Dit had ik je beter niet kunnen vragen, wat een ongelovelijk dom antwoord . Maar ach zo maak je jezelf nog belachelijker ! Je zou even moeten googlen naar ganzenoverlast, dan zul je zien dat de ned. bevolking daar geen cent voor over heeft.

 • no-profile-image

  Dit hebben we te danken aan van die zgn natuur clubjes die gasten sporen niet . Gelukkig begint het besef om die dieren te beperken weer te komen afschieten die handel.Trouwens goede tip van antie zitten hier ook veel van die kraaiennesten wist niet dat dat weer mag zal jager die hier jacht heeft ff bellen

 • no-profile-image

  Antie is erg rustig over dit onderwerp, lijkt mij als je jezelf een GENIE noemt, dan moet je de oplossing hebben voor het ganzenprobleem.

 • no-profile-image

  Ik vind mezelf absoluut geen genie maar heb wel vaak goede oplossingen maar zeg maar zo. Beter 1 vogel (afgeschoten) in de hand als 10 op het land. LIjkt me een mega goed idee

 • no-profile-image

  Nou nou wat een nare taal spreekt u uit ! Niet echt netjes . Antiejacht zou met een geniale oplossing komen, maar die is over dit onderwerp even niet thuis. Ik verwacht niet dat Zwalker de oplossing heeft ???

 • no-profile-image

  Ha ha ha, prachtig wat een mooi verhaal zwalkertje, je zwalk van links naar rechts, en nu hebben de jagers het zelfs nog gedaan dat we een ernstig ganzenprobleem hebben.
  Maar oke als jij dat zo vind, zou je dat dan eens uit kunnen leggen. (Van mij hoef je groffe scheldwoorden te gebruiken)

 • no-profile-image

  Al weer een nieuw E mail adres Katja of Katrien? . Valt ook niet mee om het agd van een uitkering te betalen . Als je hier wilt blijven reageren wees dan een vent wat je vlgs mij ook bent en kom dan gewoon met je eigen pseunoniem weten wie je bent. Mensen zoals jullie zijn de luis in de pels van de maatschappij. Alleen maar schelden en schreeuwen als je je gelijk niet krijgt . Er waait een frisse wind door Nederland ingezet door Henk Bleker .Let maar eens op straks mogen de schadelijke dieren weer volop worden afgeschoten zoals het ook hoort we zullen toch met zn allen jullie uitkeringen moeten opbrengen dan doen die ganzen niet

 • no-profile-image

  alles wat zwalker wil of heeft maar eens insmeren met ganzen stront,kijken wat hij er dan van vind.

 • no-profile-image

  Vreselijk wat een dreigende en groffe taal van zwalker, maar ach die vertrekt vanzelf wel weer, dat zie je aan spotvogel, herkauwer, jan warmenhuizen, en de dames oudshoorn. Ik snap ook niet dat het agd daar niks aan doet, hoe deze personen (persoon) schelden en oneerbiedige taal uitkramen is echt van de zotte, en tegen de forumregels. AGD DOE ER WAT AAN !!!

 • no-profile-image

  Vreselijk wat een dreigende en groffe taal van zwalker, maar ach die vertrekt vanzelf wel weer, dat zie je aan spotvogel, herkauwer, jan warmenhuizen, en de dames oudshoorn. Ik snap ook niet dat het agd daar niks aan doet, hoe deze personen (persoon) schelden en oneerbiedige taal uitkramen is echt van de zotte, en tegen de forumregels. AGD DOE ER WAT AAN !!!

 • no-profile-image

  Ik zou zeggen Zwalker en consorten kom eens een keer gezellie op de veluwe net als zo velen die van de natuur en het mooie landschap genieten , de paar plekken die zgn echte natuur zijn volgens jullie worden door iedereen als de pest gemeden door de brandnetels, muggen ,stank distels zuring zelfs niet in te leven voor jullie ozo bejubelde natuurlijke dieren zelfs deze trekken hier weg richting bewoonde wereld . Dus wat is nou echte natuur datgene wat jullie claimen of het gelderse natuurlandschap wat 200 jaar geleden ontgonnen is?

 • no-profile-image

  Wessel, heb jij er jouw kleine (wat heet: minuscule!) hersens wel eens over gepeinigd dat het wellicht veel béter en meer geaccepteerd is om de resepectloze vuilspuierijen jegens de schepping met Klare Taal te beantwoorden? Dat Lunterse analfabetische gedrocht maalt ook maar door als een droogstaande Franse mosterdmolen. Als die idioot nou eerst eens leerde lézen, dan kon hij zelf gaan nabladeren dat er al wel honderden keren in deze fora is gezegd dat natuurontwikkeling en nieuwe natuur geen hout, snars of fuck met verantwoord ecologisch natuurbehoud van doen hebben. Stelletje verschaalde visoliedomme nihilisten die jullie zijn!

 • no-profile-image

  Met wat voor argumenten komen ze straks weer? . Ze begint echt steeds vreemder en haatdragender te doen Lees dit artikel nog eens goed dan weet je waar het overgaat

 • no-profile-image

  En ik zeg nét als vele anderen: dat er afgelopen 10 jaar almaar meer zomerganzen zijn gekomen is de SCHULD van de tot Faunabeheerders opgeleukte Hobbyjagers, die konsekwent en kategorisch hun ZORGPLICHT negeren. DAAR moet die schade dus gedeclareerd worden: want wie niet wil horen, zal moeten bloeden!

 • no-profile-image

  Hahaha dit is wel het toppunt dus volgens zwalker is het de schuld van hobbyjagers?. Als we jouw standpunten en van die andere met die pasfoto zo lazen moesten ze toch worden opgeruimd , emigreren en weet ik al niet te meer?. Als ik je reactie zo lees hadden ze (wat niet mag en mocht) er gewoon veel moeten afschieten zodat ze geen overlast zouden veroorzaken, en omdat ze dat niet hebben gedaan nu de schuld moeten krijgen van die overlast ?. Dit zijn geen pvdd opvattingen maar vlgs mij meer a.l.f opvattingen die overigens in de gaten worden gehouden door de aivd . Deze gasten laten ook dieren los die daarna verhongeren of worden afgeschoten omdat ze complete ecosystemen kunnen vernietigen

 • no-profile-image

  Boertje jij bent een NUL. Ik bedoel dat hobbyjagende "faunabeheerders" hun ZORGPLICHT stelselmatig niet nakomen. Beheren is namelijk niet het kapotschieten van God's schepping, maar zorgen dat er niet teveel dieren komen door NESTBEHEER. Dus EIEREN DOMPELEN in maiskiemolie. JIJ en de jouwen zijn niet meer of minder dan ratten op klompen. Daar hebben we eigenlijk de ongediertebestrijdingsdienst voor!

 • no-profile-image

  Wat komt die zwalker weer fijn uit de hoek of uit de doos waar ze of hij in woont . Je vader had hem in de maiskiemolie moeten dompelen had de maatschappij en ons veel geld gescheeld . Elke keer als je hier weer van die idiote reactie s geef wordt je ongeloofwaardiger .Ik denk dat niemand jou meer serieus neemt. Hier niet en in je omgeving ook niet.

 • no-profile-image

  Oerstomme Lunterse Boerenpiemel, lees er het forum 'Hoe pakken we de ganzen aan? Discussier mee' en de samenvatting daarvan in De Boerderij maar eens op na. Daarna praten we nog weleris verder. Ongeletterde romp op klompen die je bent!

 • no-profile-image

  god heeft een verkeerde schepping gedaan n.l. zwalker.

  mischien kan hij op zijn kop in de maiskiemolie.
  een half uur lijkt mij voldoende .

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.