Home

Nieuws 186 x bekeken 2 reacties

SP wil einde snoepreisjes dierenartsen

Den Haag - Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP) wil dat dierenartsen niet langer op kosten van farmaceutische bedrijven congressen in het buitenland bezoeken.

Dat blijkt uit schriftelijke vragen die hij aan staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) en minister Edith Schippers (volksgezondheid) heeft gesteld. Van Gerven vindt dat het kabinet de regelgeving moet aanpassen zodat 'snoepreisjes naar verre oorden' niet meer mogelijk zijn.

Aanleiding voor zijn vragen is een artikel vorige week in NRC Handelsblad over de verwevenheid tussen de geneesmiddelenindustrie en dierenartsenpraktijk. Het hoge antibioticagebruik in de veehouderij wordt grotendeels hieraan toegeschreven.

Bleker maakte onlangs bekend regelgeving in voorbereiding te hebben die het voorschrijven en verkopen van diergeneesmiddelen ontkoppelt. Als het gebruik van antibiotica niet voor 2013 is gehalveerd, voert hij deze in.

De KNMvD was onaangenaam verrast door die aankondiging. Volgens de dierenartsenorganisatie dwingen slechte hygiëne-omstandigheden in stallen soms toch tot het gebruik van antibiotica. Diergeneesmiddelenorganisatie Fidin verwacht dat Blekers plan weinig effect zal hebben, omdat het belang van de dierenarts bij de verkoop wordt overschat.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Geen snoepreisjes meer. Dan maar een nieuwe keuken!

  • no-profile-image

    Gaat Henk van Gerven ook alles op eigen kosten doen? Niet meer de sp gebruiken om op snoepreis in de tweede kamer te zijn maar aan het werk gaan zal bij Henk wel te veel zijn gevraagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.