Home

Nieuws

SDE-regeling naar 15 cent per KWh

Den Haag - Het basisbedrag voor de vergoeding van duurzame energie gaat naar maximaal 15 cent per Kilowattuur (kWh). Dat schrijft minister Maxime Verhagen van economische zaken in een brief aan de Tweede Kamer over de SDE+ regeling.

Voor de Subsidieregeling Duurzame Energie is in 2011 in totaal 1,5 miljard euro beschikbaar. Verhagen verwacht dat hiermee in 2020 5 PJ extra duurzame energie zal worden geproduceerd.

De subsidieregeling kent één integraal budgetplafond voor alle toepasbare technieken, in plaats van een budget per techniek, zoals gebruikelijk was. De regeling krijgt een gefaseerde openstelling. In de eerste fase, die op 1 juli begint, kunnen projecten met een basisbedrag tot 9 cent per kilowattuur inschrijven voor subsidie, gevolgd door een aanvraagperiode met een basisbedrag van 11 cent en 13 cent per KWh. In de vierde fase, lopend van 1 december tot 30 december, kunnen projecten inschrijven voor een subsidie van 15 cent per kWh. Bij iedere fase geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt. “Via deze werkwijze wil ik het beschikbare budget op een kosteneffectieve wijze inzetten”, zegt Verhagen.

In iedere fase opent ELI ook een vrije categorie waarvan innovatieve ondernemers gebruik kunnen maken die goedkoper kunnen produceren dan het berekende basisbedrag voor de betreffende techniek. In deze categorie kan ook subsidie aangevraagd worden voor technieken met een hoger basisbedrag, zoals elektriciteitsproductie uit co-vergisting, zonder warmtebenutting. “Er zijn altijd methodes die efficiënter werken dan het gemiddelde. Op deze manier wil ik methoden die nu nog te duur zijn voor een snelle uitrol toch een kans op ontwikkeling bieden”, zegt Verhagen.

Naast groene stroom komt ook groen gas in aanmerking voor de regeling. Vanaf 2012 wordt duurzame warmte opgenomen als aparte categorie in de SDE+. Tot die tijd blijft een warmtestaffel van kracht. Hierbij wordt voor het benutten van warmte extra subsidie verstrekt. Dat kan oplopen tot 6,8 cent per kWh bij een warmtebenutting van 2MJ per kWh. Aanvragers van subsidie mogen geen gebruik maken van de bestaande MEP of SDE-subsidies.

Of registreer je om te kunnen reageren.