Home

Nieuws

Ruth Peetoom nieuwe partijvoorzitter CDA

Den Haag - De Utrechtse predikante Ruth Peetoom wordt de nieuwe partijvoorzitter van het CDA.

Peetoom kreeg bijna 61 procent van de stemmen, haar tegenstrever Sjaak van der Tak 39 procent. Iets meer dan één op de vier CDA-leden had gestemd.

De 43-jarige Ruth Peetoom is stadspredikant in Utrecht en stemde op het historische partijcongres vorig jaar oktober in Arnhem tegen de samenwerking van een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogpartij de PVV. Peetoom was ook vicevoorzitter van de commissie-Frissen die vorig jaar de verkiezingsnederlaag onderzocht en met harde conclusies kwam.

In haar eerste speech als voorzitter zei ze dat ze weer duidelijk wil maken waar het CDA voor staat. Ze wees op het belang van onderling respect binnen de partij, en dat CDA'ers elkaars integriteit nooit in twijfel mogen trekken. ,,Dat is de afgelopen tijd wel eens fout gegaan'', zei Peetoom. In die periode waren ,,de ego's te groot, de tenen te lang, de kringetjes te klein en de blik te nauw''.

,,We verloren mensen omdat we niet meer wisten waar het CDA voor stond. Omdat we zo bestuurlijk waren geworden dat we de zorgen van mensen niet meer kenden. Voor een partij die zo diep in de haarvaten van de samenleving zit, is dat een hard verwijt. Ik zie het als mijn eerste opdracht weer te zorgen dat we een partij van de samenleving zijn, die zorgen van mensen vertolkt'', zei Peetoom.

Ze kondigde de oprichting van een permanente programmacommissie en een strategisch beraad aan, dat tien jaar vooruit kijkt. Na afloop stelde ze dat ze als voorzitter gaat samenwerken met het kabinet, maar wel een eigen gezicht heeft. Dan moet het CDA weer kunnen groeien. ,,Ik ben niet het meisje dat alles goed komt maken, maar wil wel een gezicht geven aan alle betrokkenheid. We gaan het gewoon weer doen.''

Peetoom zal leiding moeten geven aan de wederopstanding van het CDA, tot voor kort nog de grootste partij van het land, maar nu in de Tweede Kamer de vierde. Het CDA lag uitgeblust in de hoek nadat het bij de Kamerverkiezingen vorig jaar de helft van de stemmen verloor. Premier Jan Peter Balkenende trad terug als partijleider en werd zaterdag uitgezwaaid. Hij kreeg een staande ovatie van het congres.

Een onomstreden nieuwe partijleider is er nog niet, al is vicepremier Maxime Verhagen wel met afstand de machtigste CDA'er. Verhagen hekelde in zijn speech zaterdag de negativiteit in zijn partij en zei de teamspirit te missen. ,,Laten we het voorbeeld van de voetballers volgen: elkaar stevig de waarheid zeggen kan altijd, maar wel in de kleedkamer. Op het veld staan we schouder aan schouder.''

Het CDA-congres toonde zich in resoluties kritisch tegenover het kabinetsbeleid en de eigen fractie in de Tweede Kamer. De leden verzetten zich tegen bezuinigingen in het passend onderwijs (voor kwetsbare leerlingen) en noemde het aantal van 500 dierenpolitieagenten veel te hoog. Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zei zich aan de afspraken in het regeerakkoord te willen houden.


Of registreer je om te kunnen reageren.