Home

Nieuws 170 x bekeken

Rusland schorst invoer diverse Braziliaanse vleesleveranciers

Moskou - Rusland schorst invoer diverse Braziliaanse vleesleveranciers

Volgens Rusland bleek uit een uitgebreide inspectieronde dat de voedselveiligheid in Brazilië nog verre van goed geborgd is, en zelfs de laatste jaren is verslechterd. Het nieuws komt mogelijk als een schrok voor Brazilië, voor wie Rusland de grootste exportmarkt is. De importstop betreft 27 fabrieken. Acht van deze fabrieken waren eerder al geschorst na een andere reeks inspecties, en voldoen nog steeds niet. De Russische inspectiedienst Rosselkhoznadzor stelt voor de gehele Braziliaanse keten onder de loep te nemen. De vastgestelde kwaliteitsproblemen zouden het gevolg zijn van falende controlesystemen.

Rusland zou bij 8,5 procent van de zendingen uit Brazilië onregelmatigheden hebben aangetroffen. De Russen claimen bacteriële besmettingen listeria, salmonella en E.coli te hebben vastgesteld, en ook resten van antibiotica in vlees te hebben vastgesteld. Tijdens de inspectie vond Rosselkhoznadzor bewijs dat de inspectiedienst van Brazilië inschattingen baseert op te weinig monsters van rauw vlees.

Vaak kunnen de Brazilianen niet aantonen fabrieken te hebben geïnspecteerd, aldus de Russen. In de laatste drie jaar zou bij de fabrieken in elk geval niet gecontroleerd zijn op aanwezige pesticiden en dioxine. Veel Braziliaanse controleurs en bedrijven kennen de Russische importeisen niet of nauwelijks, aldus Rosselkhoznadzor, al zeggen ze het tegenovergestelde.

De Russische dienst stelt ook vast dat na het overlijden van een dier vaak geen veterinair geschoolden het lichaam inspecteren. Rusland is voor Braziliaanse vleesconcerns als Brasil Foods en JBS-Friboi de belangrijkste markt. Mogelijk profiteren leveranciers uit de EU van de gedeeltelijke importstop. Onder meer het Duitse Tönnies heeft een sterke positie op de Russische markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.