Home

Nieuws

Rundvleesexport EU stijgt stevig, import daalt

Brussel – Volume en waarde van de Europese rundvleesexport stijgen, terwijl de import van rundvlees in de Europese Unie daalt. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De waarde van de Europese rund- en kalfsvleesexport maakte in de eerste twee maanden van dit jaar bijna een verviervoudiging door ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die steeg van 83,7 naar 305,3 miljoen euro.

De waarde van de export naar Turkije ging van 0 naar ruim 131 miljoen euro. De waarde van de export naar Rusland ging omhoog van bijna 10 naar bijna 43 miljoen euro en de exportwaarde naar ’overige bestemmingen’ steeg van 37,5 naar bijna 73 miljoen euro.

Het exportvolume maakte bijna een verdrievoudiging door. Duidelijk is dat de Europese rundvleessector behalve van een aantrekkende vraag ook profiteert van een duidelijk hoger prijsniveau dan vorig jaar.

De import bleef ondertussen achter. In de eerste maanden van dit jaar werd ruim 47.000 ton rundvlees in de EU ingevoerd, tegenover 62.500 ton in dezelfde periode vorig jaar. Door de hogere vleesprijzen steeg de waarde van de import van 218 naar 244 miljoen euro. Ruim 75 procent van het geïmporteerde rundvlees is afkomstig uit Brazilië, Argentinië en Uruguay.

Of registreer je om te kunnen reageren.