Home

Nieuws 254 x bekeken

'Ritueel geslacht dier voelt pijn'

Wagingen - Een dier dat ritueel wordt geslacht, lijdt daardoor 1 tot meer dan 3 minuten pijn.

Als de halsslagaders meteen goed worden doorgesneden heeft het dier nog zo'n 80 seconden gevoel. Als de slachter vaker moet snijden kan de pijn tot zeker drie minuten aanhouden.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Wageningen UR Livestock Research heeft gedaan voor het ministerie van Landbouw, Economische Zaken en Innovatie. Woensdag praat de Tweede Kamer over een verbod op ritueel slachten. Zowel het joodse als het islamitische geloof schrijft ritueel slachten voor.

In Nederland zijn enkele tientallen islamitische slachterijen en één joodse. In totaal werden daar in 2010 bijna 200.000 runderen, geiten, lammeren, schapen en kalveren ritueel geslacht.

Dieren die ritueel worden geslacht, worden niet verdoofd voordat het mes wordt gehanteerd. Sommige dieren raken meteen in een shock, maar de dieren die nog wel pijn voelen kunnen dat niet uiten, omdat ook hun luchtpijp is doorgesneden, aldus de onderzoekers. Bloed in de luchtpijp kan verstikking veroorzaken.

Uit eerder onderzoek van Wageningse wetenschappers bleek al dat vooral koeien lijden bij het slachten. Hun hersenen blijven langer actief, waardoor ze ook langer pijn voelen. Bovendien schrijft het ritueel voor dat het dier met een of twee halen van het mes gedood moet worden, maar gemiddeld moeten de slachters vaker snijden. Volgens de onderzoekers zijn er al joodse en islamitische organisaties die een vorm van bedwelming voor het slachten willen toestaan, hoewel dat volgens hun geloof niet mag.

Of registreer je om te kunnen reageren.