Home

Nieuws 200 x bekeken

Rijnvallei boekt resultaat van 4,9 miljoen

Wageningen – Coöperatie Rijnvallei boekte in 2010 een resultaat na belasting en inclusief deelnemingen van 4,9 miljoen euro. Over 2009 had Rijnvallei een resultaat van 5,6 miljoen.

Leden van coöperatie Rijnvallei krijgen een nabetaling van in totaal 720.000 euro. Het totale bedrag van prijsreducties, nabetalingen en kortingen komt daarmee over 2010 uit op bijna 4,6 miljoen euro.

De totale omzet van Rijnvallei steeg naar 225 miljoen euro. Vorig jaar was de omzet 207 miljoen euro. De stijging wordt verklaard uit afzetstijging en gestegen grondstofprijzen.

De voerafzet over 2010 steeg met 1,9 procent ten opzichte van 2009 tot 443.000 ton. Volgens directeur Martin Grift steeg de afzet van rundveevoeders met 10 procent, die van pluimveevoeders met 9 procent, terwijl de afzet van varkensvoeders daalde met 7 procent. De voerproductie van Rijnvallei bestaat voor 25 procent uit rundveevoeders, 40 procent pluimveevoeders en 35 procent varkensvoeders.

Grift: ”In pluimveevoeders maakt Rijnvallei een inhaalslag. In 2008 was de pluimveevoerafzet gedaald. In 2009 zijn we een inhaalslag gestart en die heeft zich over 2010 doorgezet. De afzetdaling in varkensvoer is te wijten aan een relatief groot aantal stoppers in ons afzetgebied. Dat verklaart 3 procentpunt van de daling. De overige 4 procentpunt wordt verklaard door verbetering van de voerconversie.”

De omzet in meststoffen steeg met 7,8 procent, de omzet in gewasbeschermingsmiddelen daalde met 7,3 procent. Rijnvallei nam in 2020 iets minder granen in dan een jaar eerder: 701.000 ton.
Veehouders krijgen over de afgenomen veevoeders een aanvullend bedrag uitbetaald van € 1,59 per ton (inclusief btw). Over meststoffen keert Rijnvallei een aanvullend bedrag uit van € 2,38 per ton (inclusief btw). Afnemers van gewasbeschermingsmiddelen krijgen 2 procent over het factuurbedrag nabetaald.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.