Home

Nieuws 258 x bekeken

Relatie ESBL-groente en gezondheid niet vastgesteld

Arnhem – Groenten kunnen net als vlees bacteriën bevatten die een ingebouwde afweer hebben tegen antibiotica. Maar een relatie tussen de consumptie van groente en de aanwezigheid van de bacteriën in de mens is nog niet gelegd. Dat blijkt uit onderzoek dat Amsterdamse en Enschedese onderzoekers eind vorig jaar hebben uitgevoerd.

Dat ESBL-producerende bacteriën bij varkens en kippen voorkomen is al langer bekend. Dat het ook op groente kan voorkomen, ligt voor de hand, omdat de gewassen vaak worden bemest met dierlijke (of soms menselijke) mest. Mensen die besmet zijn met ESBL-bacteriën kunnen problemen krijgen als ze met antibiotica behandeld moeten worden.

De onderzoekers bekeken 79 monsters van 17 verschillende soorten groenten. De groenten werden gehaald bij biologische winkels, gewone winkels en van de markt in Amsterdam en omgeving. Vier van de 79 monsters bevatten ESBL-producerende bacteriën.

De onderzoekers concluderen dat de resultaten de veronderstelling ondersteunen dat de mens ook via het eten van rauwe groente besmet kan raken met de ESBL-producerende bacteriën.

Hoogleraar Dik Mevius van de Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit zegt dat het logisch is dat de onderzoekers de bacteriën op groente hebben gevonden. Hij was niet verbaasd geweest als op meer monsters de bacterie was aangetoond. ”Dit toont opnieuw aan dat er meer verspreidingsroutes zijn dan alleen via vlees.”

Of registreer je om te kunnen reageren.