Home

Nieuws 162 x bekeken

Rabbinge: geen reden voor alarm over voedselschaarste

Wageningen – Er is geen reden alarm te slaan over de gevaren van voedselschaarste, zegt Wagenings hoogleraar Rudy Rabbinge. Rabbinge reageert op de website van het Wagenings universiteitsblad Resource op het rapport van het Platform Landbouw, Innovatie en Samenleving over de voedselzekerheid in Europa.

Wouter van der Weijden van het platform begoogde dat in Europa maatregelen genomen moeten worden om bij calamiteiten verzekerd te zijn van genoeg voedsel.

De universiteitshoogleraar vindt het goed dat de analyses zijn gemaakt, maar er is geen reden voor zorg, meent hij. Het idee om meer grond braak te laten liggen, die in tijden van crisis in gebruik ksn worden genomen, is volgens hem veel te kostbaar ten opzichte van het risico van een calamiteit.

Rabbinge zegt dat het geen kwaad kan om strategische voorraden voedsel te hebben, ”maar niet met de illusie dat je daarmee de prijzen kan stabiliseren. Zelf meer eiwithoudende gewassen gaan verbouwen om zo minder afhankelijk te worden van soja-invoer, kan alleen als dat lucratief is, en dat is het op dit moment niet. Europa moet niet zelf proberen de eigen eiwitproductie kunstmatig te verhogen met bijvoorbeeld importheffingen op soja, zoals in het rapport wordt voorgesteld.”

Of registreer je om te kunnen reageren.