Home

Nieuws

Proces start binnenkort in graanfraude

Brussel - De Belgische justitie begint binnenkort aan het proces in de graanfraudezaak uit 2003. Er zijn aanklachten ingediend tegen twaalf personen en drie bedrijven, waaronder de Nederlandse graanbedrijven Glencore Grain Rotterdam en Codrico. De zaak dient voor de Brusselse strafrechter, meldt het Belgische persbureau Belga.

In oktober 2003 deden de Belgische, Franse en Nederlandse politie invallen bij het directoraat-generaal Landbouw van de Europese Commissie, Glencore, Codrico en de Franse graancoöperatie Union Invivo. Een Nederlandse ambtenaar Karel B., die toen op het DG Landbouw werkte, had zich volgens Belga laten omkopen om de graanbedrijven informatie te geven over de richtprijzen waarvoor de Commissie graan zou opkopen voor interventie, vóór deze prijzen werden gepubliceerd. Daardoor konden de graanbedrijven daar voortijdig op inspelen. De fraude werd opgespoord door het Europese fraudebureau Olaf. Er is nog geen datum bepaald voor het proces.

Of registreer je om te kunnen reageren.