Home

Nieuws 350 x bekeken 1 reactie

'Polen lopen weg uit Nederland'

Doetinchem – Polen zullen Nederland de rug toekeren, als ze niet beter behandeld worden.

Dat zegt Malgorzata Bos-Karczewska, belangenbehartiger van Polen in Nederland. Ze geeft Poolse werknemers een negatief reisadvies voor Nederland. Bos-Karczewska is voorzitter van de Stichting van Poolse Experts in Nederland.

Polen worden vaak slecht behandeld door Nederlandse werkgevers en overheid, stelt ze. Zij waarschuwt dat het verscherpte kabinetsbeleid gevolgen gaat hebben voor de arbeidsmarkt in Nederland en daarmee slecht is voor de Nederlandse economie.

In een ingezonden brief in NRC Handelsblad geeft ze aan Poolse werknemers een negatief reisadvies voor Nederland. Duitsland stelt per 1 mei de grenzen open voor Polen en heeft enorme behoefte aan Polen. Deze bedrijven zijn wel bereid te investeren in Polen door ze bijvoorbeeld op te leiden, stelt ze.

Het steekt Bos-Karczewska dat Poolse werknemers niet doorstromen naar vaste contracten, want dan wordt de werknemer duurder. Als een Poolse mondig, ziek of zwanger raakt, wordt ze op straat gezet, stelt Bos-Karczewska. Het verscherpte kabinetsbeleid op arbeidsmigratie uit Oost-Europese landen is volgens haar ingegeven door de vrees voor een massaal beroep op werkloosheids- en bijstandsuitkeringen.

Wel ziet Bos-Karczewska pluspunten. In Limburg wordt beleid gevoerd om Polen te integreren. Ook vindt de vertegenwoordigster het goed dat minister Kamp strenger wil optreden tegen frauderende uitzendbureaus en werkgevers.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Otje

    Hier weer een typisch verhaal van voor oordelen. Niet iedere werkgever in Nederland behandelt Polen als vuil. Wij hebben inmiddels veertien Polen in vaste dienst. De andere twintig worden goed gehuisvest en krijgen de zelfde behandelijk als de nederlanders. Gevolg is practisch geen verloop.

Of registreer je om te kunnen reageren.