Home

Nieuws 189 x bekeken

Palmolie zet biodiversiteit onverminderd onder druk

Rotterdam – Jaarlijks gaat circa 500.000 hectare oerwoud in Indonesië verloren door de oprukkende palmolieplantages.

Dat zegt Sandra Mulder, senior-adviseur markten van het wereldnatuurfonds WWF. Waar soja in Zuid-Amerika niet direct meer leidt tot illegale boomkap, is dat zeker indirect nog wel het geval. Mulder sprak op een seminar georganiseerd door het Productschap voor Margarine, Vetten en Oliën.

Mulder haalde tijdens de presentatie een nieuwsartikel over een dode zeventienjarige olifant op Sumatra aan. De olifant is dood aangetroffen in een palmolieplantage. Mogelijk is de olifant vergiftigd. ”Hier gaat het in essentie om: wat doet een olifant in een palmolieplantage? Hij was vast niet verdwaald. Het laat zien hoe de plantages oprukken in gebieden met van oudsher een ongelofelijke biodiversiteit. Het gaat me er niet zozeer om of de olifant is vergiftigd, want de mensen hebben daar ook niet veel en zien een groot dier mogelijk als een bedreiging voor de plantage. Er ligt door de hysterie rondom palmolie een druk op de mensen en de dieren die ongezond is. Wat in Indonesië gebeurt, slaat over naar andere gebieden. Investeerders kijken al naar het Congo Bassin.”

Volgens Mulder ontstaan door de opkomst van palmolieplantages conflicten met lokale mensen. In Indonesië lopen naar verluid 5.000 rechtszaken van kleinschalige boerenbedrijven tegen plantagehouders en overheden. Beleidsadviseur Johan Verburg van ontwikkelingsorganisatie Oxfam/Novib, en bestuurlijk actief in de RSPO, komt net terug uit Indonesië. ”Het spel wordt heel hard gespeeld en te weinig mensen in Nederland realiseren zich dat. Ik zat achterop een motor daar en er werd plots geschoten. Eerst vragen de grote bedrijven vriendelijk of de kleinschalige boerenbedrijven weg willen gaan, dan gaan ze dreigen en tenslotte doorzeven ze een huis.”

Wat betreft soja wordt volgens Mulder teveel geluisterd naar de Braziliaanse soja-industrie. Deze stelt dat de sojaproductie nauwelijks ht Amazone-gebied aantast. ”De expansie vindt inderdaad vooral plaats in het gebied er omheen, de Cerrado en de Chacos. Feit is dat de intensieve sojateelt in deze gebieden de veehouderij verdrijft richting, u raad het al, de Amazone. Het is een complex probleem en er moet meer dan één antwoord worden geformuleerd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.