Home

Nieuws

PT: draagvlakpeiling over taken en deelname sectoren

Zoetermeer - Het Productschap Tuinbouw (PT) voert een brede draagvlakpeiling uit onder heffingbetalers.

De uitkomst kan volgens het schap leiden tot een nieuwe afweging van taken en doelstellingen, maar kan ook consequenties hebben voor deelname van sectoren en branche-organisaties in het PT. Interim-voorzitter Bart Bruggeman: "We stellen ons kwetsbaar op. We willen de vragen stellen per sector en dan heb je kans op verschillende uitkomsten. De ene sector zal tevreden zijn, de andere niet. Of een branche-organisatie dan zal uittreden is nog afhankelijk van gesprekken."

Bruggeman gaat niet uit van zo’n scenario van uittreding of opting out. "Ik ben betrokken geweest bij het bedrijfschap horeca waar de catering uittrad, maar ik kan me niet voorstellen dat je de taken voor de tuinbouw anders zult kunnen uitvoeren zoals nu in het PT."

Volgens het schap nopen dalende reserves en heffingen tot scherpere discussies over taken. Het schap voerde juist onder Tjibbe Joustra een takendiscussie. Het PT laat eind mei een extern bureau een digitale peiling doen. De resultaten worden voor de zomer bij minister Henk Kamp ingediend.

Het PT-bestuur wil dat resultaten een hoofdelement zijn in de politieke besluitvorming over de toekomst van het PT, na de zomer. Minister Kamp laat op verzoek van de Tweede Kamer een taakanalyse uitvoeren over de schappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.