Home

Nieuws 322 x bekeken

PPO onderzoekt oplossing voor schimmel in buxus

Wageningen - Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR doet onderzoek naar verschillende strategieën om schimmel te bestrijden in buxus.

Al een aantal jaren kampt buxus met schimmelaantasting. Voor historische tuinen is dit funest. Buxus is indertijd beeldbepalend geweest bij de aanleg van dergelijke tuinen. Momenteel treedt de schimmel Cylindrocladium buxicola en Volutella buxii op in historische tuinen en parken in heel Europa.

Onderzocht wordt of herinplant met een minder kwetsbaar buxusras en teelttechnische maatregelen, waaronder wijziging van de bemesting en de plantafstand, soulaas bieden. Pas na evaluatie van deze maatregelen en onderzoek zal een beslissing worden genomen over het inplanten van buxus en/of andere plantensoorten.

Tot die tijd blijft de huidige buxusinplant gehandhaafd. Op een afgelegen plek in de tuin wordt dit jaar een proef gestart met Ilex crenata-planten.

In Engeland speelt het probleem met de schimmel het langst. De Royal Horticultural Society heeft mogelijke alternatieven geselecteerd op klein blad en dat daarnaast ook geschikt is voor knippen en vormsnoei.

In Nederland is door de Open Tuinen Commissie geconstateerd dat bij zeker de helft van de opengestelde tuinen aantastingen zijn in buxus. In de tuinen van Paleis Het Loo zijn in 2008 beide schimmels geconstateerd in de 27 kilometer lange haag.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.