Home

Nieuws

PPE: Scharreleieren niet anders noemen

Zoetermeer – Een andere naam voor scharreleieren is geen goed idee. Het levert alleen maar meer verwarring op bij de consument.

Dat stelt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) in reactie op het idee om scharreleieren anders te gaan noemen. Vanuit de kringen van Wakker Dier is vorig jaar oktober het idee geopperd om scharreleieren in het vervolg aan te duiden met de naam schuurei of bodemei. Dit ook in navolging van landen om ons heen waar deze categorie eieren op de zelfde manier wordt aangeduid.

Volgens het PPE is de naam scharrelei volledig ingeburgerd bij de consument. Informatie over de productiewijze van scharreleieren is volop, en in allerlei vormen beschikbaar. Bovendien is scharrelen juist de belangrijkste activiteit van de dieren. Dat gebeurt dan wel niet in de buitenlucht, maar in de schuur.

Het PPE wijst verder nog op de regelgeving rond scharrelkippen. Die ligt vast in Europese wetgeving en is in Nederland vastgelegd in het Legkippenbesluit. In de handelsnormen voor eieren is vastgelegd welke benaming de eieren mogen hebben. Eieren afkomstig uit volièrestallen en scharrelstallen die voldoen aan het legkippenbesluit worden in Nederland scharreleieren genoemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.