Home

Nieuws 250 x bekeken

PBL: Consumptie en productie dierlijke eiwitten moet omlaag

Den Haag – Europeanen eten 70 procent meer eiwitten dan nodig is. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

De productie en consumptie van dierlijke eiwitten moet veranderen omdat de huidige Europese consumptie leidt tot negatieve effecten voor biodiversiteit en milieu, constateert PBL in een studie naar de gevolgen van de productie en consumptie van dierlijke eiwitten in de Europese Unie.

Met name de productie van veevoer speelt een centrale rol in de milieu-effecten van de veehouderij.
Voor de productie van vlees en zuivel wordt twee derde van de Europese landbouwgrond gebruikt. Daarnaast wordt er van 12 miljoen hectare soja geïmporteerd van buiten de EU.

10 procent van de Europese broeikasemissie komt uit de veehouderij, met name uit de rundveehouderij. ”Wereldwijd is de veehouderij verantwoordelijk voor 30- procent van het verlies van de biodiversiteit”, zegt directeur Maarten Hajer van PBL.

”Doordat de consumptie van dierlijke eiwitten wereldwijd blijft toenemen moeten er maatregelen worden genomen”, vindt Henk Westhoek, onderzoeker van PBL.

De mogelijkheden voor vermindering van de negatieve effecten zijn het veranderen van de consumptie en de productie. De huidige consumptie van verzadigd vet is 40 procent boven de maximale aanbevolen hoeveelheid. ”Maar er zijn nog nooit maatregelen genomen op het gebied van consumptie.

Aan de productiekant zijn de mogelijkheden groter: vooral de herziening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en het gemeenschappelijk visserijbeleid bieden kansen voor verduurzaming van de sector”, zegt Hajer.

Of registreer je om te kunnen reageren.