Home

Nieuws

’Ontwikkeling tuinbouw geremd na NMa-onderzoek’

Bleiswijk – Afzetpartijen in de tuinbouw zijn moeilijker te bewegen om te praten over gezamenlijke promotie- of kwaliteitsprojecten. Oorzaak is het NMa-onderzoek in de paprika-afzet. Dat zegt LTO Noord Glaskrachtvoorzitter Nico van Ruiten.

Niet alleen de bundelingspogingen zijn vrijwel stil gevallen, ook andere samenwerkingstrajecten zijn bemoeilijkt. “Partijen zijn kopschuw geworden. Dat zie je bij gesprekken over zaken als kwaliteit en borging. Voor je het weet, begeef je je op glad ijs.”

LTO Glaskracht wil daarom dat de mededingingswet wordt verruimd om samenwerking beter mogelijk te maken tussen afzetorganisaties. Zo zou de mededingingswet niet uitsluitend consumenten moeten beschermen, maar ook toeleveranciers van machtige inkooporganisaties.
Van Ruiten: “De laatste maanden vang ik steeds vaker signalen op over verlenging van betalingstermijnen of afgedwongen kortingen.” Van Ruiten wil deze punten inbrengen in de beleidsvorming in het Topgebied Tuinbouw, een wensenlijst voor de tuinbouw waar de overheid mee aan de slag wil. “We hopen dat het wordt megenomen in juni. We horen dat het makkelijker is om regels aan te passen om innovatie te versterken. Het kost geen geld.”

Voor het Topgebied Tuinbouw en negen andere topgebieden heeft het kabinet 1,5 miljard euro vrijgemaakt. Het is echter onzeker of veel geld naar de tuinbouw toekomt. Er moet co-financiering komen van de tuinbouw zelf.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.