Home

Nieuws

Olieprijs zakt na record weer diep weg

Londen - De prijs voor een vat Noordzee-olie is deze week verder gestegen.

De prijs bewoog woensdag rond de 124 dollar (85 euro). Het betreft het hoogste niveau sinds halverwege 2009. Eerder deze week tikte de prijs 127 dollar aan en analisten kunnen niet inschatten waar de prijs naartoe gaat.

De aardolieprijs raakt de land- en tuinbouw op verschillende fronten. Om te beginnen is de landbouw een grootverbruiker van rode diesel. In totaal verbruikt de sector volgens energiebureau Ecorys meer dan 575 miljoen liter. Het grootste gedeelte wordt door de veeteelt loonbedrijven verbruikt.

De olieprijs stuwt vaak ook de gasprijs, die voor tuinders heel belangrijk is. In met name ontwikkelingslanden zijn gas en olie voor de energie-opwekking substituten. Bankanalisten durven niet te zeggen of de prijs nog verder kan stijgen. De stijging is grotendeels de oorzaak van de onrust in Libië. Het Internationaal Energie Agentschap stelt echter dat een prijs boven de 100 dollar de economie feitelijk schaadt. Tegelijk lopen voorraden in de VS, de grootste consument, op.

Of registreer je om te kunnen reageren.