Home

Nieuws 212 x bekeken

Oeso: Turkse landbouw moet hervormen, competitief worden

Parijs - Boeren in Turkije krijgen veel overheidssteun en buitenlands voedsel wordt tegengehouden door tariefmuren en quota. De sector is daardoor niet competitief. Dat schrijft de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (Oeso) in een rapport.

Turkse boerenbedrijven zijn volgens de Parijse organisatie te klein en boeren hebben te weinig kennis.

De Oeso erkent dat Turkije de laatste jaren veel gedaan heeft om beleid te moderniseren. Het is echter nog onvoldoende om van Turkije een echt agrarische grootmacht te maken. Turkije is de zevende grootste producent ter wereld van landbouwproducten, maar speelt op de wereldmarkt geen rol.

Het gebrek aan productiviteit blijjkt uit cijfers. Zo’n 25 procent van de beroepsbevolking werkt in de landbouw, maar de sector is slechts goed voor 8 procent van het bruto binnenlands product. Bijna tweederde van alle boerenbedrijven heeft een areaal kleiner dan 5 hectare.

Steun aan boeren was in Turkije van 2007 tot en met 2009 goed voor 34 procent van het landbouwinkomen. Dat is een stuk hoger dan het gemiddelde in de Oeso, dat op 22 procent ligt. Bijna 90 procent van de steun betreft marktprijsondersteuning. Marktprijsondersteuning leidt tot een verstoring van de markt. Het zou beter zijn de steun tenminste los te koppelen van productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.