Home

Nieuws 1 reactie

Noord-Holland weert nieuwe intensieve veehouderijen

Haarlem – Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten (GS) in Noord-Holland staat de komst van nieuwe intensieve veehouderijen niet meer toe.

Bestaande bedrijven mogen onder condities uitbreiden. In het Zuiden en Midden mag vrij worden uitgebreid tot een bouwblok van 1,5 hectare. In het Noordelijk deel van de provincie mag tot een bouwblok van 2 hectare worden uitgebreid zonder extra vergunningen. Dat zegt gedeputeerde Jaap Bond. ”Groter mag ook, maar dan doet GS eerst grondig onderzoek.”

Het coalitieakkoord van VVD, PvdA, D66 en CDA werd vandaag in het provinciehuis in Haarlem bekendgemaakt. Bond is namens het CDA kandidaat gedeputeerde voor de portefeuille landbouw en landelijk gebied. Bond zegt een tegenstander te zijn van de term megastal. ”De partijen hebben de term megastal expres buiten het akkoord gehouden. De omvang van een bedrijf zegt niks over wat een bedrijf betekent voor de dieren, de medewerkers of de omgeving. Bovendien houden we de melkveehouderij, akkerbouw en tuinbouw buiten de beslissing. Met deze stap wil de politiek duidelijkheid scheppen. Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn. Wel, dit zijn vooralsnog de kaders. Het staat iedereen vrij om met een mooie presentatie te komen als je daar niet binnen past. LTO Noord, dat weet ik zeker, is erg blij met ons.” De belangenorganisatie LTO Noord was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Op dit moment beslaat de landbouw in Noord-Holland 61 procent van het oppervlak, aldus Bond. ”Eigenlijk vind ik dat wel even genoeg.” De provincie wil ook in de komende jaren de biologische sector verder laten groeien. ”Het doel van dit college is dat 7 procent van de Noord-Hollandse landbouw biologisch is. Nu is dat 4,5 procent en als we kijken naar de omschakelaars wordt dat snel 6 procent. Ik verwacht dat de 7 procent snel gehaald wordt.” Op maandag 18 april komen Provinciale Staten van Noord-Hollnd bijeen om te stemmen over het coalitieakkoord en over de benoeming van de nieuwe gedeputeerden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Vreemd dat de biologische sector wel gestimuleerd wordt. Inmiddels is toch wel bekend dat duurzaamheid en biologisch niet samen gaan. Zeker op het gebied van CO2 uitstoot.

Of registreer je om te kunnen reageren.