Home

Nieuws 278 x bekeken

'Nieuwe vleesclassificering AutoFom III sneller en nauwkeuriger'

Münster – De nieuwe vleesafrekeningsmethode AutoFom III die in het najaar in Duitsland in de varkensslachterijen wordt ingevoerd zal er niet toe leiden dat er gesleuteld moet worden aan de fokdoelstellingen.

Dat zegt vleesconcern Westfleisch in een uitleg over de veranderingen die AutoFom III met zich mee zal brengen. Gemiddeld bekeken resulteren de nieuwe waarderingsformules volgens Westfleisch in een hogere inschatting van de vleespercentages, waarschijnlijk met 4,16 procent, terwijl het buikgewicht wordt teruggebracht met 960 gram en het hamgewicht met 221 gram. Het schoudergewicht stijgt met 613 gram en het ruggewicht blijft gelijk.

De classificeringsformules voor AutoFom III zijn ontwikkeld door het Max-Rubner-Institut in Kulmbach. Het nieuwe systeem werkt sneller en nauwkeuriger, verklaart Westfleisch.
Varkenshoudersorganisatie ISN waarschuwde de verwerkers vorige maand dat het met AutoFom III niet tot hogere slachtgewichten mag komen, omdat anders de voerkosten nadelig worden beïnvloed. Westfleisch lijkt gehoor te geven aan die waarschuwing. "Naar het zich laat aanzien zal er bij het slachtgewicht moeten worden gecorrigeerd, want met de gemiddeld 96 kilo van nu wordt het doel voorbijgeschoten," zegt inkoopleider Josef Beuck in de leveranciersnieuwsbrief Info van het concern. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.