Home

Nieuws

Nieuw uniform fust voor bloembollen en vaste planten

Hillegom - Onder de naam Utilysys is afgelopen weekend in Noordwijkerhout een nieuw uniform fust voor bloembollen en vaste planten gepresenteerd.

Het gaat om een gemakkelijk inklapbaar klapkrat, dat leeg maar weinig ruimte inneemt. KAVB en Anthos hebben de afgelopen jaren aan de introductie van het Utilysys-klapkrat gewerkt.

In overleg met gebruikers, onderzoekers en overige specialisten is een standaard (inklapbaar) fust ontwikkeld dat voldoet aan specifieke eisen voor bloembollen met betrekking tot de ventilatie en stevigheid. Hierbij is ook een op maat gesneden geïntegreerd logistiek concept ontworpen.

Voor de uitvoering van het poolsysteem is de Stichting Utilysys opgericht. De Stichting heeft als doel om de logistiek van het (inter)nationale transport van bloembollen en vaste planten beter, goedkoper, duurzamer, toekomstbestendiger en efficiënter te laten verlopen. Utilysys tracht dit te bereiken door het (doen) ontwerpen, introduceren en sectorbreed gebruiken van poolconcepten en daarvoor specifiek ontwikkelde meervoudig te gebruiken en inklapbare standaardfusten.

De stichting heeft overeenkomsten gesloten met Bekuplast, Twinpack, en Container Centralen. “Belangstelling is er al vanuit de sector”, zo maakt KAVB-directeur Jan van Aartrijk duidelijk. "Al snel nadat we waren gestart, lieten zeven bedrijven weten samen voor 300.000 kratten belangstelling te hebben."

Het krat heeft vele voordelen. Hiermee kunnen de kosten voor logistiek sterk worden verlaagd en wordt gewerkt aan duurzaamheid. De tijd van eenmalig fust dat naar afnemers wordt gestuurd die er niets meer mee kunnen, is met dit krat voorbij.Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.