Home

Nieuws 175 x bekeken

'Niet-agrarische onderwerpen sleutel tot Doha-Ronde'

Genève - Als opkomende economieën bereid zijn markttoegang te verlenen voor niet-agrarische producten uit de VS, is een nieuw wereldhandelsverdrag op redelijke termijn mogelijk.

De kans dat de landen aan de Amerikaanse wensen bereid zijn te voldoen, is echter klein. Dat schrijft het Geneefse International Center for Trade & Sustainable Development (ICTSD).

De zogeheten Doha-Ronde liep twee jaar geleden vast op het landbouwdossier. De VS toont de laatste maanden echter een grotere ambitie op het terrein van markttoegang voor niet-agrarische producten. Wat de VS wil, is volgens de ICTSD echter niet realistisch. De VS zou niet willen bewegen omdat volgend jaar de presidentsverkiezingen zijn.

Een serie landen waaronder China, Australië, Nieuw Zeeland, Zuid-Korea, Mexico en Singapore, hebben gezamenlijk een brief gestuurd aan alle lidstaten van de WTO, waarin ze oproepen werk te maken van een handelsdeal. Deze zou niet alleen op zichzelf een stimulans betekenen voor handel, maar ook het multilaterale handelssysteem op langere termijn versterken.

Of registreer je om te kunnen reageren.