Home

Nieuws

Neerslagtekort loopt rap op

De Bilt – Het neerslagtekort neemt sterk toe. Volgens het KNMI is het neerslagtekort inmiddels opgelopen tot 36 millimeter. Dat kan de komende twee weken oplopen tot 69 millimeter, blijkt uit gegevens van het KNMI.

In Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant is al een tekort van 40 tot 50 millimeter. In sommige delen van het land is het extreem droog. Dat staat in het periodiek droogtebericht van het Watermanagementcentrum Nederland.

De droogte is het ergst in het noorden en oosten van het land en de kleigebieden in het midden en westen van het land. De grondwaterstand is lager dan normaal.

De aanvoer van water via de Rijn is op dit moment minder dan de helft van normaal. Er komt ongeveer 1.165 kubieke meter per seconde bij Lobith het land binnen, terwijl dat gemiddeld halverwege april ongeveer 2.500 kubieke meter is.

Desalniettemin is er nog geen watertekort. Het IJsselmeer is goed gevuld. Via de Maas komt nu ongeveer 100 kubieke meter per seconde het land binnen. Dat is ongeveer 150 kubieke meter minder dan normaal.

De verwachting is dat de wateraanvoer via Maas en Rijn in de komende weken nog verder zal dalen.

Het Rijngebied geeft een droger beeld dan normaal en de kans op droogteproblemen in het komende voorjaar en de zomer zijn blijvend hoger dan normaal, zegt Rijkswaterstaat. In het stroomgebied van de Maas zijn droogteproblemen niet voorzien. ”Waakzaamheid is echter wel geboden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.