Home

Nieuws

Nederlanders voor rechter om vermeende fraude met EU-landbouwgelden

Brussel - Een Nederlandse ex-medewerker van de Europese Commissie en twee Nederlandse bedrijven moeten zich binnenkort voor een rechtbank in Brussel verantwoorden voor fraude met Europese landbouwsubsidies.

De man wordt ervan beschuldigd tegen steekpenningen vertrouwelijke informatie over het Europese landbouwbeleid te hebben doorgespeeld aan een Franse lobbyist, waardoor graanexporteurs werden bevoordeeld. Ook de Fransman moet voor de rechter verschijnen, net als tien andere personen.

Naast de Nederlandse bedrijven Codrico en Glencore Grain Rotterdam is de Franse landbouwcoöperatie Union Invivo bij de corruptie betrokken.

De zaak dateert van 2001. De verdachte werd in 2003 aangehouden in België. Korte tijd later kwam hij weer op vrije voeten, maar hij bleef wel verdachte. De voormalige EU-ambtenaar geldt als de spilfiguur.

Of registreer je om te kunnen reageren.